Do penze v sedmdesáti? A odkud? Z pracáku?

A kdo mě bude do té doby zaměstnávat? Možná budu od pětašedesáti na pracáku… Bez peněz a možnosti si sehnat práci. Kdo by totiž zaměstnal 65letého, již 45 let pracujícího?

Kdesi v ČR po roce 2051

Jedině že bych chodil spát, pardon – pracovat do poslanecké sněmovny či na nějaké ministerstvo. Ale i kníže Schwarzenberg říká, že je to těžká makačka a kolikrát to nevydrží a usne „v práci“.

A co takový dělník v továrně nebo zemědělec, pekař, automechanik nebo i lékař, učitel,… ještě lépe řidič náklaďáku, autobusu, strojvedoucí vlaku, obsluha bagru… a co kopáč od lopaty??? Že spousta profesí už nebude v té době existovat? Ale jděte, a kdo by je dělal? Roboti?

Ano, věk lidí se prodlužuje a je obtížné, zachovat všem přijatelnou životní úroveň  po dobu 20-ti let v penzi. Ale měla by se také hledat koncepce, jak staré lidi rozumně zaměstnat. Pokud adept na důchod polovinu života nepracoval nebo dělal do politiky (a těch je tu požehnaně), asi nebude tolik opotřebovaný, jako dělník z továrny nebo horník z dolu na uhlí.

Stejně tak nebude opotřebovaný úředník státní správy nebo prodavač hot-dogů.

Nedokážu si ale představit, jak bude pracovat 65-tiletý hasič či záchranář nebo jaký duševní potenciál firmě bude přinášet téměř sedmdesátiletý inženýr, technolog, vedoucí… A také si nedokážu představit, jak nějaká firma takové lidí v jejich věku bude stále zaměstnávat. Pokud se jich zbaví, už je NIKDO NIKDY NIKDE nezaměstná a oni budou až do důchodu na podpoře. A protože se jim důchod bude počítat z podpory, půjdou z louže do bláta…

Vychechtaní politici budou ještě v klidu do 75 let intrikovat, krást, tunelovat a pak si pojedou na důchod užívat sluníčka někam do tropů za velké důchodové peníze. Vždyť byli tak dlouho „aktivní“, tak to bude potřeba ocenit, ne?

Neříkám, že neprodloužit věk k odchodu do důchodu, ale je potřeba najít i práci pro lidi, kteří jsou už za svým pracovním zenitem. Ne je nechat chcípnout na podpoře pod mostem a z poslanecké lavice se jim vesele smát … ze spaní.

P.S. Co za každý rok  politice prodloužit nárok na důchod o 2 roky???

Autor: Aleš Baloun | pondělí 2.5.2011 7:00 | karma článku: 48,42 | přečteno: 23713x